REZERVASYON YAPIN
27
Sep, 2023
28
Sep, 2023
1
Yetişkin
0
Çocuk

Blog

Bodrum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bodrum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bodrum’da yaşam antik çağa dayanır. M.Ö. 650’li yıllarda Bodrum’a “Halikarnassos” denmeye başlanmıştır. Şehrin Aziz Petrusa adanmasıyla birlikte Petrium denmeye başlandı. Petrium kelimesi zamanla dönüşerek “petrum”, “potrum” ve “Bodrum” haline gelmiştir. Cumhuriyet’in ilanıyla adı son olarak Bodrum olarak değiştirilmiştir.

“Yokuş başına geldiğinde

Bodrum’u göreceksin,

Sanma ki sen

Geldiğin gibi gideceksin

Senden öncekiler de

Böyleydiler

Akıllarını hep Bodrum’da

Bırakıp gittiler…”

Halikarnas Balıkçısı

Bunun dışında Myndos Kapısı, rengarenk pazarları, serin koyları, Tavşan Adası, yöresel lezzetler tadabileceğiniz çok sayıda köyleri ile Bodrum, size görmeniz gereken birçok nokta sunmaktadır. Sadece tarihi ve kültürel özellikleriyle değil, eğlence hayatıyla da oldukça ön planda bir ilçedir. Ülkemizde Bodrum, gece hayatı açısından en ünlü yerlerin başında gelmektedir. Yılın her dönemi yapılan müzik ve eğlence festivalleriyle ülke içinden ve yurtdışından birçok turisti çekmektedir. Bodrum’da yaşayan sanatçı sayısı da oldukça yüksektir. El işçiliğiyle yapılmış ahşap, cam, deniz kabuklu vb. hediyelik eşyalar çok yaygındır. Bodrum her daim sanatçıya ilham vermiş, adına sayısız şarkı ve şiir yazdırmıştır. Neyzen Tevfik, Zeki Müren, İlhan Berk, Halikarnas Balıkçısı gibi tanınmış kişiler Bodrum’da yaşamış Bodrum’la ilgili bir sürü şiir yazmış şairlerimizdendir. Günümüzde İstanbul’un kargaşasından kaçıp Bodrum’a yerleşen birçok tanınmış isim bulunmaktadır. Bir kısım insanlar ise İstanbul-Bodrum arası gidip gelerek yaşamını sürdürmektedir.

Dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi (Mausoleion), M.Ö. 4. yüzyılda yaptırılmış bir anıt mezardır ve Bodrum’da bulunur. 2400 yıl önce Halikarnas Antik Kenti’nde bulunan bu anıt mezar 242 metreye kadar yükselen gizemli bir mimariye sahiptir. Bodrum’un en önemli eserlerinden biri olan bu yapı, Büyük Anadolu depremiyle neredeyse bütünüyle yıkılmış olup bugün yerinde yapının kalıntıları ve bir müze bulunmaktadır. Yıkılan anıtın taşları Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılmıştır. Bodrum Kalesi günümüzde en sağlam kalan kalelerden biri olup içinde dünyanın en büyük ikinci Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne sahiptir.

Bodrum’un çok sayıda beldesi mevcuttur. Bu beldelere Bodrum Otogar’dan minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır. Tatilcilerin tercih ettiği yerler Bitez, Yalıkavak, Türkbükü, Gümüşlük, Gümbet, Turgutreis, Gündoğan, Torba, Ortakent, Mazı, Yalıçiftlik ve Akyarlar’dır. Bitez, Bodrum’un en rağbet gören koylarından biridir. Gümüşlük’te ise ünlü Myndos Antik Kent ve Tavşan Adası bulunmaktadır. Yalıkavak, yel değirmeni ve manzarasının yanı sıra süngerci mahallesiyle günümüzde en çok ziyaret edilen beldeler arasındadır.

Bodrum, Akdeniz iklimine sahiptir. Genel olarak sıcaktır. Yaz aylarında sıcaklık 40 dereceyi bulabilirken kış aylarında 10-15 dereceye düşebilmektedir. Yazlar, Bodrum’da kurak geçer. Aldığı çoğu yağışı kışın ve yağmur şeklinde alır. Nadiren kar yağışı görülmüştür. İki çeşit bitki örtüsüne sahiptir. İlk olarak iğne yapraklı kızılçamlar yaygındır. İlçe arazisinin yarısından fazlasını orman benzeri alanlar kaplar fakat son yıllardaki yangınlarla bu oran azalmıştır. İkinci olarak çalılık ve fundalıklar yaygın görünür.

avatar

yelkenbay

Yorum (0)

27
Sep, 2023
28
Sep, 2023
1
Yetişkin
0
Çocuk